Mäkelän Tilajuustola sai alkunsa, kun Suomi oli liittymässä EU:n jäseneksi, ja nousi tarve kehittää tilan toimintaa. Samoihin aikoihin 1992 kesäkuussa Iittiin avattiin Maatilatori, jonka kautta paikalliset pientuottajat saivat tuotteensa myyntiin. Näin syntyi ajatus pienjuustolatoimintaan ryhtymisestä maatilalla. Juustojen valmistus aloitettiin pienimuotoisena kokeiluna syyskuussa 1992. Juustoista aluksi valmistettiin pelkästään tuorejuustoa, joka myytiin Maatilatorilla.

Juustoille löytyi kysyntää, joten juustojen valmistusta laajennettiin seuraavana talvena leipäjuustoon. Tuorejuustovalikoimaa muutettiin tarjoamalla niistä eri makuvaihtoehtoja. Juustoja alettiin toimittaa muillekin tuottajatoreille, ja tuotevalikoima lisääntyi kotijuustolla. Seuraavaksi juustoja alettiin toimittamaan lähialueen kauppoihin, joka mahdollisti tuotannon laajenemisen ja tuotevalikoiman kehittämisen esimerkiksi aloittamalla kypsytettyjen juustojen valmistuksen.

Yritystä pyrittiin tuomaan esille henkilökohtaisesti vierailemalla mahdollisilla jälleenmyyjillä, sekä olemalla mukana messuilla ja markkinoilla. Juustojen valmistusmäärät kasvoivat suunnilleen sitä mukaa, kuin yrittäjäperheen kolme lasta. 2010-luvulla mukaan tulivat ruokapiirit ja syksyllä 2015 REKO-toiminta.